industriele-haken

Industriële haken: Een must voor jou zware industriële lamp

Je hebt waarschijnlijk al een mooie authentieke industriële of moderne hanglamp gevonden. Nu is het echter belangrijk dat deze er goed bij blijft hangen over lange periodes. Een goede haak is hierbij erg belangrijk, hiermee bevestig je namelijk de lamp aan de muur of plafond en houdt het daar zo goed mogelijk op zijn plek. De haak zelf kan daarnaast ook nog eens een belangrijk deel van het algemene uiterlijk worden. Een industriële haak is vaak speciaal ontworpen om perfect bij jou vintage lamp te passen en het een geheel te maken. De haken houden afhankelijk van kwaliteit, materiaal en doeleinde maximaal 10 kilo. Daarnaast moet je ook goed letten op de draagkracht van jou plafon. De haak zelf is meestal met een paar kleine stappen vrij makkelijk en snel te bevestigen.

Waarop moet ik letten bij het kopen van een vintage haak?

  • Het gewicht van de lamp
  • Draagkracht van je plafon
  • Lengte en gewicht van de lamp kabel/ketting
  • Positionering retro hanglamp
  • Type haak en de algemene combi

De juiste plek kiezen

Jou vintage wand- of hanglamp moet natuurlijk perfect in jou moderne of karaktervolle interieur passen en functioneel geplaatst zijn. Een hanglamp is bijvoorbeeld perfect voor boven de eettafel waar het een echte eyecatcher is. Ook op andere plekken kan je met een vintage lamp niet alleen aandacht trekken maar ook nog eens erg nuttig zijn. En met de juiste industriële haak ben je er zeker van dat het gehele plaatje klopt. Zo zijn de haken vaak te vinden in de juiste metaalkleur en fraai gevormd. Wees daarnaast ook niet te preuts en druk een statement te maken door dit designer element te mixen met andere stijlen. De meeste haken zijn gemaakt van solide en robuuste metalen zoals ijzer, messing, koper, chrome, nikkel of brons. Deze kunnen meestal veel dragen, buigen niet en kunnen goed tegen een stootje.

Is mijn industriële lamp wel geschikt voor het plafond

Sommige vintage en oude industriële hanglampen kunnen vrij zwaar zijn en vereisen daarom meestal een stevige en robuuste haak in combinatie met een sterk plafon. Je wilt natuurlijk niet dat je lamp na een tijdje weer naar beneden komt of dat er gevaarlijke situaties ontstaan aan tafel of in de woonkamer. Een houten balk kan meestal de oplossing zijn als het aanwezig is. Maar als je huis hier echter niet over beschikt moet je ervoor zorgen dat het bevestigingspunt stevig en stressbestendig is over langere periodes.

Meestal hoef je je echter geen zorgen te maken, zo zijn de meeste vintage hanglampen uitermate geschikt voor verschillende soorten plafons. Gemiddelde verlichting en standaard haken zijn niet erg geschikt van het houden van lampen die meer zijn dan 3 kilo. Een industriële lamp heeft daarom net iets meer hulp nodig, omdat deze wat zwaarder zijn. Ga daarom voor die industriële haken en laat je oude lamp in volle glorie hangen.